
1823: Δύο χρόνια μετά, τι δεν γνωρίζουμε αν και θα έπρεπε;
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Ποιά είναι η Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών
Η Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών επιδιώκει, με τη σύστασή της, να συμβάλλει στην ανάδειξη του έργου των Εθνικών Ευεργετών τιμώντας την συνεισφορά τους, να φέρει τους πολίτες πιο κοντά στο έργο τους και να διδαχθούν από το παράδειγμά τους, ιδιαίτερα σήμερα, στους χαλεπούς καιρούς που διάγουμε, προάγοντας ταυτόχρονα την Ευεργεσία, τον εθελοντισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη, ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Ο Homo Hellenicus αντιστοιχεί στην ιδεώδη σύζευξη του Ηomo Ethicus (καλοκαγαθία) και του Ηomo Εconomicus (ηθική επιχειρηματικότητα), έναντι του άπληστου οικονομισμού και τεχνολογικού αυτισμού της εποχής μας.
Σύμφωνα με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου ευεργεσία, ως κοινωνική προσφορά, θεωρείται λειτουργία και οι ευεργέτες θεωρούνται λειτουργοί. Στο σύνολό τους, οι Εθνικοί Ευεργέτες υπήρξαν πρόσωπα μεγαλόψυχα, με γενναιόδωρη ψυχή, που η δράση τους αποτελεί πρότυπο ηθο-ποιητικής συμπεριφοράς, φιλοτιμίας, με δράση χρηστού πολίτη και διάκονου του λαού.
Οι Έλληνες Ευεργέτες κατόρθωσαν να υπερβούν από το ίδιον της απλής ζωής και το απλώς έχειν και κατέχειν, στο πλέον είναι, του ποιοτικού τρόπου της κοινωνικής συνύπαρξης, όπου οι έννοιες του ήθους και της σπουδαιότητας, εκφράζουν την ειδοποιό διαφορά, που διακρίνει την ευεργεσία, τη χορηγία και τη φιλανθρωπία.
Γιατί ιδρύθηκε η Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών
Οι θεσμοί της χορηγίας και της ευεργεσίας, πού από την αρχαιότητα προσφέρουν συνεχώς σε δύσκολους για τον Ελληνισμό καιρούς, στηρίζοντας την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του Γένους στην μητροπολιτική Ελλάδα και την Οικουμενική Διασπορά, φαίνεται να εξασθενούν και σε πολλές περιπτώσεις, να μην επιτελούν τους σκοπούς πού έταξε ο ευεργέτης.
Η Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών ιδρύθηκε για την ανάδειξη των θεσμών αυτών και προτάσσει :
- Την μελέτη, ανάδειξη και προβολή του έργου των Ευεργετών και των Εθνικών Κληροδοτημάτων, ως άθλου χρηστού βίου και εθνικής τους ενόρασης.
- Την συστράτευση της πολιτείας και των ενεργών πολιτών, αφενός με την εισαγωγή νέου κώδικα περί κοινωφελών ιδρυμάτων και κληροδοτημάτων, σε αντικατάσταση του απηρχαιωμένου Νόμου 2039/39 και αφ’ ετέρου, με τον συνεχή και πλήρη έλεγχο από τα αρμόδια όργανα εποπτείας των κοινωφελών ιδρυμάτων, με στόχο την αλλαγή του κλίματος δυσπιστίας και ενδοιασμού, που έχει δημιουργηθεί στις μέρες μας, στην κοινή γνώμη.
- Την πραγματοποίηση και έκδοση μελετών του φαινομένου του ευεργετισμού, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, από διακεκριμένους πανεπιστημιακούς, ειδικούς επιστήμονες και ερευνητές.
- Τη διοργάνωση Παγκόσμιου Πολιτιστικού Συμποσίου (forum) στην Αθήνα, γενέτειρα του θεσμού της Χορηγίας, σε ετήσια βάση με προσκεκλημένους ευεργέτες Ελληνικής καταγωγής και κοινωφελή ιδρύματα, επιφανείς αλλοδαπούς ευεργέτες και Διεθνή Ιδρύματα, με στόχο την ανάδειξη της οικουμενικότητας της αξίας της, ως εναλλακτικής διεξόδου από την σοβούσα οικονομική κρίση.
- Την ίδρυση Μουσείου Εθνικών Ευεργετών και Διεθνούς Κέντρου Μελέτης και Τεκμηρίωσης του θεσμού της ευεργεσίας και της χορηγίας, με βάση δεδομένων που θα περιέχει, το σύνολο των υποτροφιών που χορηγούνται από τα Εθνικά Κληροδοτήματα – Ιδρύματα για την ενημέρωση της μαθητικής, σπουδαστικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και την πρόσβαση στο έργο ευποιίας όλων των κοινωφελών ιδρυμάτων, σε πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και προνοιακό επίπεδο.
- Την υποστήριξη ανάλογων πνευματικών κινήσεων και δράσεων ευεργεσίας, στους τόπους όπου γεννήθηκαν και στις παροικίες και κοινότητες των Ελλήνων, όπου έδρασαν και ανεδείχθησαν, οι Έλληνες Εθνικοί Ευεργέτες.
- Την επέμβαση προς στις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες, σχετικά με την υλοποίηση των σκοπών και των όρων πού έχουν τάξει οι ευεργέτες,
- Την μελέτη, προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση των κτηρίων και των έργων ευποιίας των ευεργετών, όπως και τον σεβασμό των μνημείων τους, που έχουν ανεγερθεί προς τιμήν του.
- Τη δημιουργία και λειτουργία ειδικής δίγλωσσης ιστοσελίδας για την ευρύτερη ενημέρωση στην Ελλάδα και τον κόσμο.
- Την απονομή αριστείων σε συγχρόνους ευεργέτες και κοινωφελή ιδρύματα που διακρίθηκαν για την προσφορά τους στην κοινωνία, την πατρίδα και τον συνάνθρωπο, αποτελώντας εξέχοντα παραδείγματα ανθρωπισμού και αλτρουισμού.
- Την διοργάνωση κύκλου ετησίων Συμποσίων με θέμα «Ο θεσμός της χορηγίας από την αρχαιότητα έως σήμερα», την 30 η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, Ημέρα Μνήμης και Τιμής Εθνικών Ευεργετών.
- Την παραγωγή τηλεοπτικής σειράς με θέμα τους Εθνικούς Ευεργέτες.
- Την καταγραφή του συνόλου των εκατοντάδων Υποτροφιών οι οποίες χορηγούνται από τα Εθνικά Κληροδοτήματα και τα σχετικά Ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα, ώστε να δημιουργηθεί, για πρώτη φόρα στην Ελλάδα, ένα εύχρηστο σύστημα ενημέρωσης κάθε ενδιαφερόμενου φοιτητή, σπουδαστή και μεταπτυχιακού επιστήμονα.
Ομιλητές

ΑΝΑΣΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: Ανάστασιος (Ανάστος) Δημητρόπουλος
ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΟΣ: Κωνσταντίνος
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 10-2-1961
ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Αχλαδινή Ηλείας
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ:
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 6980121242
ΣΠΟΥΔΕΣ:
Πτυχίο Νομικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:
Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία Δικαίου
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ:
Βιοιατρική – Ηθική – Δεοντολογία (Κέντρο Βιοιατρικής -Ηθικής Δεοντολογίας)
Παλαιογραφία (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας)
Leadership (Διεθνές Επιμελητήριο Νέων –J.C.I.)
Μεταπτυχιακό Σεμινάριο Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
Μέλος Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνα από 1992
Νομικός Σύμβουλος AHEPA Hellas
Νομικός Σύμβουλος «Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών» Ιατρών Αττικής
Νομικός Σύμβουλος «Πανελληνίου Συλλόγου Ελεγκτών Ιατρών»
Νομικός Σύμβουλος Τ.Ε.Β.Ε.
Νομικός Σύμβουλος Ιδρύματος Ολυμπιακής και Αθλητικής Παιδείας
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών (2008 –σήμερα).
Μέλος Δ.Σ. της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής
Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Αιγαίου
Αναπληρωτής Πρόεδρος AHEPA Hellas (2006-2008)
Πρόεδρος AHEPA Pericles (2007-2010)
Τέως Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Χατζηκώνστα (2003-2005)
Μέλος Δ.Σ. Ιδρύματος Κασιμάτη (2006-2010)
Συντονιστής Επιτροπής Πρωτοβουλίας “Olympia Symposia”
Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου κοινωνικής Αρωγής και Προάσπισης Χρηστών Υγείας και Ασθενών
Πρόεδρος Διεθνούς Ιδρύματος «Κοινόν Πελοποννησίων» (2008)
Γραμματέας Συλλόγου «Ολυμπιακή Ιδέα» (1994-1998)
Πρεσβευτής Ειρήνης της Διεθνούς Ομοσπονδίας για την Παγκόσμια Ειρήνη
Μέλος Εραλδικής -Γενεαλογικής Εταιρείας

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
επιστημονικών άρθρων.
Διετέλεσε Γενική Γραμματέας και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής και Αθλητικής Παιδείας (1999-2008), Επιστημονική σύμβουλος και συγγραφέας για την ανάπτυξη του εκπαιδευτικού πακέτου της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», Τακτικό μέλος της Ειδικής Διαχειριστικής Επιτροπής Εθνικού Συστήματος Υποστήριξης Αναπτυξιακού Αθλητισμού του Υφυπουργείου Αθλητισμού (2005-2009), Γενική Γραμματέας του Ολυμπιακού Κέντρου Φιλοσοφίας και παιδείας. Έχει διατελέσει Μέλος ΔΣ της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας και Μέλος διεθνούς Συμβουλίου χορού της UNESCO στο Παρίσι. Ήταν υπεύθυνη θεματολογίας για τη διοργάνωση πολλών διεθνών επιστημονικών συνεδρίων, forum καθώς κι εκδηλώσεων, ενώ έχει στο ενεργητικό της πλέον των 150 ανακοινώσεων σε διεθνή συνέδρια.
Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή 20 συνολικά εκδόσεων πολιτιστικού, εκπαιδευτικού περιεχομένου και ντοκιμαντέρ και πέντε λογοτεχνικών. Αρθρογραφεί σε περιοδικά κι εφημερίδες. Για τη συνολική της δράση έχει λάβει πληθώρα τιμητικών διακρίσεων στην Ελλάδα και διεθνώς. Είναι τακτικό μέλος της Επιτροπής για την Επιστροφή των γλυπτών της Ακρόπολης, Μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών Λόγου κι Επιστημών Ελλάδας, του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκπαιδευτικών, Ιδρυτικό Μέλος και Β’ Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών, Πρόεδρος ΔΣ του Πολιτιστικού κι Επιμορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Μαρτίνου «Η ΜΕΛΙΣΣΑ», Ιδρυτική Πρόεδρος του γυναικείου Τμήματος της ΑΧΕΠΑ (θυγατέρες της Πηνελόπης τμήμα 410) «Αθηνά Πρόμαχος», Μέλος ΔΣ της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (Παράρτημα Λοκρίδας) κ.α. Δραστηριοποιείται έντονα στον χώρο της τέχνης, του πολιτισμού και της λαογραφίας τα οποία προβάλλει διεθνώς μέσα από ομογενειακά δίκτυα.

ΔΡ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ
Υπηρέτησε ως λέκτορας Φιλοσοφίας και Κλασικής Φιλολογίας στο St. Peter’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και στο St. Clare’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Προσκεκλημένος Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρόεδρος και Καθηγητής των Πανεπιστημιακών Σεμιναρίων Φιλοσοφίας του Δήμου Αθηναίων. Είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας και Διευθυντής της Ετήσιας Φιλοσοφικής Επιθεώρησης Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «Σωκράτης». Επίσης, είναι πρόεδρος των Διεθνών Φιλοσοφικών Συνεδρίων, τα οποία πραγματοποιούνται στην Αθήνα και αλλού υπό της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας καθώς και του Διεθνούς Κέντρου Φιλοσοφίας της Ιστορίας και του Πολιτισμού.
Έχει δημοσιεύσει βιβλία και μονογραφίες, καθώς και άρθρα φιλοσοφικού ερευνητικού περιεχομένου σε διεθνή και ελληνικά φιλοσοφικά περιοδικά. Ενδεικτικό συγγραφικό έργο: “Η ελληνική φιλοσοφία κατά την βυζαντινήν περίοδον”, Συμμετρία, 2009. “Αρχαία ελληνική φιλοσοφία”, Συμμετρία, 2008. “Εισαγωγή στην ευρωπαϊκή φιλοσοφία”, Συμμετρία, 2004. “Φιλοσοφείν: εισαγωγική προσέγγιση”, Συμμετρία, 2003. “Η ελληνική φιλοσοφία κατά την βυζαντινήν της περίοδον”, Καρδαμίτσα, 1996. “Φιλοσοφείν”, Ιδιωτική Έκδοση, 1996. “Πλάτωνος Θεαίτητος”, Καρδαμίτσα, 1991

ΚΟΡΙΝΝΑ ΚΩΣΤΑΙΝΑ
Στα 30 χρόνια καριέρας της έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό (όπως ΗΠΑ, Καναδά, Μ.Βρετανία, Ολλανδία, Ιταλία), καθώς και σε διεθνείς διοργανώσεις και έχει αποσπάσει πληθώρα τιμητικών διακρίσεων. Είναι ενεργό μέλος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων και παράλληλα με την καλλιτεχνική της δραστηριότητα, έχει διατελέσει συνιδρύτρια και συνιδιοκτήτρια της γκαλερί art Kolonaki. Στον χώρο της εκπαίδευσης, έχει διατελέσει υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και υπεύθυνη σχεδιασμού και εισηγήτρια εξειδικευμένων σεμιναρίων για ενήλικες. Τέλος, ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, με τελευταία της δράση τη δωρεά αυθεντιών έργων της σε σχολείο Β' βάθμιας εκπαίδευσης. Έργα της υπάρχον σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, όπως π.χ. στο Ίδρυμα Ευγενίδου και το Δημαρχείο Παπάγου-Χολαργού. Περισσότερα στην ιστοσελίδα της: artkorinna.com