Stop Bullying Παπαστεφανάτου (FB Event Cover)
Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση, η οποία συνεχίστηκε με εποικοδομητική συζήτηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1/4, στο αμφιθέατρο του 2ου Γυμνασίου Βούλας, μεταξύ γονέων και της ψυχολόγου κας Χριστίνα Παπαστεφανάτου. Αφορμή, η Ημερίδα με τίτλο “Συνεργασία Γονέων – Σχολείου για την εξάλειψη της Ενδοσχολικής Βίας”, την οποία συνδιοργάνωσαν οι Σύλλογοι Γονέων και Εκπαιδευτικών του 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου Βούλας.
 
Η κα Παπαστεφανάτου προσέγγισε το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού, μέσα από παραδείγματα, αληθινές μαρτυρίες και αλληλεπίδραση με το κοινό – γονείς και μαθητές. Επισήμανε πως γονείς και εκπαιδευτικοί καλούνται να εντοπίσουν τα σημάδια αναγνώρισης ενός παιδιού θύτη ή ενός παιδιού θύματος και να δράσουν ανάλογα. Εξήγησε πως η βία γεννά βία και θετικά αποτελέσματα επέρχονται μόνο, αν ενισχυθεί η πλευρά των θεατών, όσων δηλαδή αποδοκιμάζουν τη βία και θα ήθελαν να προσπαθήσουν να βοηθήσουν.
 
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης παρουσίασε σημαντικά στοιχεία για την ενδοσχολική βία, ενώ η κα Καλογρίδου, σύμβουλος παιδαγωγικής ευθύνης από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, έκανε πολύ ενδιαφέρουσες και στοχευμένες παρεμβάσεις.
 
Εύστοχες παρεμβάσεις εξάλλου, υπήρξαν και της διευθύντριας του 2ου Γυμνασίου, κας Χ. Απέργη, του κ. Κ. Βενιζελέα, Διευθυντή του 2ου Λυκείου, καθώς και του κ. Π. Καραγιαννόπουλου και της κας Β. Παπαμιχαήλ, Συμβούλων Σχολικής Ζωής του Λυκείου και του Γυμνασίου αντίστοιχα. 
 
Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση ήταν η δημιουργία ομάδων υποστήριξης και διαμεσολάβισης από τα ίδια τα παιδιά, η οποία – σύμφωνα με τους ειδικούς – αποτελεί την ιδανική λύση. Αναφέρθηκε δε, τόσο από την ψυχολόγο, όσο και από τους παρόντες διευθυντές των σχολείων μας, πως απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι η συνεργασία με το σχολείο και η εμπιστοσύνη των γονέων σε αυτό.
 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν – και τους ευχαριστούμε θερμά – η Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης πολλών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής μας, κα Μ. Καλογρίδου, η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας, κα Μ. Νικηφοράκη, η εντεταλμένη Σύμβουλος του Δήμου σε θέματα Παιδείας, κα Β. Σφήκα, η διευθύντρια κα Χ. Απέργη και εκπαιδευτικοί του 2ου Γυμνασίου Βούλας, ο Διευθυντής, κ. Κ. Βενιζελέας και εκπαιδευτικοί του 2ου Λυκείου Βούλας, οι πρόεδροι και μέλη των ΔΣ των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των 2 σχολείων, εκπρόσωποι από Συλλόγους Γονέων σχολείων της περιοχής μας, γονείς του 2ου Γυμνασίου και του 2ου Λυκείου, αλλά και άλλων σχολείων του Δήμου και τέλος μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας.
 
Ευχή όλων να αναδειχθούν θετικά πρότυπα, ικανά να εμπνεύσουν τα παιδιά μας για μια καλύτερη κοινωνία.

Σκέψεις για τη συνεργασία γονέων-εκπαιδευτικών με στόχο την ελάττωση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού

του Γ. Γουρλά, Προέδρου ΔΣ Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων

Ο εκφοβισμός στα σχολεία είναι ένα σοβαρό ζήτημα που μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των μαθητών. Ως γονείς και καθηγητές, είναι ευθύνη μας να συνεργαστούμε για να αποτρέψουμε τον εκφοβισμό και να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον για όλους τους μαθητές. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε μερικές στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν γονείς και καθηγητές για να συνεργαστούν και να αντιμετωπίσουν τον εκφοβισμό στα λύκεια.

Τακτική Επικοινωνία

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς και οι καθηγητές για να αποτρέψουν τον εκφοβισμό είναι να επικοινωνούν τακτικά. Οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν να παρακολουθούν συναντήσεις γονέων και καθηγητών και να επικοινωνούν με τους καθηγητές του παιδιού τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Οι καθηγητές θα πρέπει επίσης να επιδιώκουν ενεργά την επικοινωνία με τους γονείς και να τους ειδοποιούν για τυχόν προβλήματα που εντοπίζουν.

Διατηρώντας ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας, γονείς και καθηγητές μπορούν να συνεργαστούν για να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν τη συμπεριφορά εκφοβισμού.

Ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τον εκφοβισμό

Μια άλλη σημαντική στρατηγική για την πρόληψη του εκφοβισμού είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με το θέμα. Οι καθηγητές μπορούν να ενσωματώσουν μαθήματα κατά του εκφοβισμού στο πρόγραμμα σπουδών τους και να δημιουργήσουν μια κουλτούρα στην τάξη που εκτιμά την ευγένεια και τον σεβασμό. Οι γονείς μπορούν επίσης να μιλήσουν στα παιδιά τους για τον εκφοβισμό και να τα ενθαρρύνουν να μιλήσουν αν αυτά ή οι συμμαθητές τους υφίστανται εκφοβισμό.

Δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος

Η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος είναι απαραίτητη για την πρόληψη του εκφοβισμού. Οι καθηγητές μπορούν να δημιουργήσουν μια κουλτούρα στην τάξη που εκτιμά τη διαφορετικότητα, προάγει την ευγένεια και τον σεβασμό και έχει μηδενική ανοχή στη συμπεριφορά εκφοβισμού. Οι γονείς μπορούν επίσης να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να είναι ευγενικά και να σέβονται τους άλλους και να αναφέρουν τυχόν περιστατικά εκφοβισμού σε έναν καθηγητή ή σε άλλον έμπιστο ενήλικα.

Συνεργασία για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού

Εάν συμβεί εκφοβισμός, είναι σημαντικό οι γονείς και οι καθηγητές να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Οι καθηγητές θα πρέπει να τεκμηριώνουν τυχόν κρούσματα εκφοβισμού και να συνεργάζονται με τη διοίκηση του σχολείου για να λάβουν τα κατάλληλα πειθαρχικά μέτρα. Οι γονείς μπορούν επίσης να παίξουν κάποιο ρόλο μιλώντας στα παιδιά τους για τη σοβαρότητα του εκφοβισμού και βοηθώντας τα να κατανοήσουν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στους άλλους.

Συμπερασματικά, η πρόληψη του εκφοβισμού στα λύκεια απαιτεί μια συλλογική προσπάθεια μεταξύ γονέων και καθηγητών. Με την τακτική επικοινωνία, την εκπαίδευση των μαθητών σχετικά με τον εκφοβισμό, τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος και τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της συμπεριφοράς εκφοβισμού, μπορούμε να βοηθήσουμε στη δημιουργία ενός θετικού και υποστηρικτικού περιβάλλοντος για όλους τους μαθητές.

Μαζί, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά στη ζωή των παιδιών μας και να τα βοηθήσουμε να ευδοκιμήσουν τόσο ακαδημαϊκά όσο και συναισθηματικά.