Business People Discussing In Meeting Room

Την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου, ύστερα από έγγραφο αίτημα του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων, η Διεύθυνση του σχολείου μας συγκάλεσε το 2ο Σχολικό Συμβούλιο του έτους.  Το Σχολικό Συμβούλιο είναι ο ισχυρότερος θεσμός μέσα σε ένα σχολείο, αφού αφορά το σύνολο των μερών της σχολικής κοινότητας, δηλ. καθηγητές, μαθητές, γονείς και δήμο. Ουσιαστικά είναι η από κοινού συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μαθητές – καθώς και άλλων θεμάτων που μπορεί να υπάρχουν – και η εξεύρεση λύσεων σε σχετικά άμεσο χρόνο.

Ο Σύλλογός μας, στην προσπάθειά του να βρίσκει λύσεις για όλα τα ζητήματα στα οποία μπορεί να βοηθήσει, ζήτησε να διενεργηθεί διευρυμένο Συμβούλιο, παρουσία και του Συλλόγου Διδασκόντων, ώστε να συζητηθεί εκτενώς το θέμα της συμπεριφοράς όλων των μελών της σχολικής κοινότητας, κάτι όμως που – δυστυχώς – δεν κατέστη εφικτό. 

Παρ’ όλα αυτά, μετείχαν στην δίωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου η διευθύντρια του σχολείου μας, 3 μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου μας, μία εκπρόσωπος του 15μελούς, η Αντιδήμαρχος Παιδείας κα Πολίτη, η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής κα Νικηφοράκη, και ο υπάλληλος του Δήμου, κ. Κίτσιος. 

Στην έναρξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος του ΔΣ εξέθεσε τους προβληματισμούς των γονέων, των οποίων γίνεται δέκτης το ΔΣ, και ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς – σύμφωνα και με το ενδεικτικό σχέδιο κανονισμού από τον κ. Κ. Παπαχρήστο, Συντονιστή Εκπ/κού Έργου 5ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής – συνοπτικά τα εξής:

  • συστηματική, ανοικτή επικοινωνία με όλους τους μαθητές προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη συνεργασία για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και η κατανόηση από όλους τους μαθητές του πλαισίου συμπεριφοράς,
  • προσεκτικό χειρισμό κάθε συμβάντος με τρόπο που δεν θα εκθέτει τους μαθητές,
  • αποφυγή προσβολών ή κατηγοριών σε μαθητές που παραφέρονται, προτιμώντας να τους εξηγούν τις συνέπειες των βλαπτικών συμπεριφορών, τόσο για τους θύτες όσο και για τα θύματα, χωρίς την παρουσία τρίτων ατόμων,
  • σεβασμός στην ιδιωτικότητα και το απόρρητο, με ταυτόχρονη δέσμευση απέναντι στους μαθητές τους για την τήρηση εχεμύθειας,
  • διακριτική επικοινωνία και συνεργασία με τους γονείς των μαθητών,
  • συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών για την καλλιέργεια θετικού κλίματος στο σχολείο και την ανατροφοδότησή τους, σχετικά με αποτελεσματικές μεθόδους επίλυσης συγκρούσεων και κρίσεων,
  • ιδιαίτερη αυτοσυγκράτηση σε σχέση με την επιβολή συνεπειών με τιμωρητικό – αντί για παιδαγωγικό – χαρακτήρα (π.χ. ωριαίων αποβολών), καθώς και την τυχόν χρήση βαθμολογίας με τιμωρητικό τρόπο.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα του ΔΣ πως η πλειονότητα των εκπαιδευτικών ακολουθεί ήδη τα παραπάνω, αλλά και την αίσθηση πως αυτά αποτελούν το απολύτως ελάχιστο αναγκαίο πλαίσιο δέσμευσης για όλους.

Στόχος είναι να ολοκληρωθεί ομαλά η σχολική χρονιά, να επικρατήσει ένα κλίμα που να επιτρέπει την αποδοτικότητα του εκπαιδευτικού έργου και τα παιδιά να οδηγηθούν με ηρεμία στην περίοδο των τελικών εξετάσεων.

Ζήτησε επίσης την όσο το δυνατόν αμεσότερη εκκίνηση συζήτησης, με τη συμβολή και σύμπραξη όλων των συμμετεχόντων (Σύλλογο Διδασκόντων, Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων, μαθητών κ.λπ.), για ένα ορισμένο πλαίσιο κανόνων διαχείρισης.  Αυτό θα έχει στόχο να οδηγήσει, με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, σε συνδιαμόρφωση κανόνων, για ένα λειτουργικό Σχολικό Κανονισμό και ένα «Συμβόλαιο Σχολικής Τάξης», στα οποία θα προβλέπονται και κανάλια επικοινωνίας των μερών, καθώς και τακτικές συζητήσεις.

Στην παραγωγική συζήτηση που ακολούθησε, συζητήθηκε η δυνατότητα δημιουργίας ενός καναλιού επικοινωνίας Συλλόγου Γονέων – εκπαιδευτικών, στα πρότυπα της ομάδας viber Συλλόγου – 15μελούς, όπως και η προσπάθεια για τακτική επικοινωνία γονέων-εκπαιδευτικών σε επίπεδο τμήματος, στα πρότυπα της συνάντησης με ένα συγκεκριμένο τμήμα, που είχε πραγματοποιηθεί λίγους μήνες πριν. Η Σύμβουλος Σχολικής Ζωής, καθηγήτρια κα Παπαμιχαήλ, ενημέρωσε για τις συζητήσεις που ήδη γίνονται με τα παιδιά, όταν τους απασχολεί κάποιο ζήτημα. Τόσο η διεθύντρια, όσο και οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί ζήτησαν να μεταφερθούν από το ΔΣ του Συλλόγου προς τους γονείς τα ακόλουθα αιτήματα:

  • αυτοσυγκράτηση, ιδιαίτερα κατά τις συζητήσεις στην Ομάδα Διαλόγου Viber,
  • πρόθεση ειλικρινούς συζήτησης για κάποιο θέμα που τυχόν προκύψει,
  • διάθεση συνεργασίας για το καλό των παιδιών,
  • νουθεσίας των παιδιών, ιδιαίτερα σε σχέση με τον κανονισμό που διέπει τη λειτουργία του σχολείου (π.χ. χρήση κινητού) 
  • αναγνώριση του καλού έργου στο σχολείο μας, στην πλειονότητα των περιπτώσεων και
  • εμπιστοσύνη στο έργο του σχολείου.  

Τέλος, συζητήθηκε η διεξαγωγή νέου Σχολικού Συμβουλίου στο τέλος Μαΐου, πριν την έναρξη εξετάσεων, ώστε να αξιολογηθεί η μέχρι τότε κατάσταση και να αντιμετωπιστούν όποια προβλήματα έχουν προκύψει, πριν τις εξετάσεις.

Το Σχολικό Συμβούλιο έληξε, με όλα τα μέρη να εκφράζουν την ικανοποίησή τους τόσο από τη διαδικασία, όσο και από τα αποτελέσματα.

Δυστυχώς, στα περισσότερα σχολεία, όχι μόνο δεν γίνονται σχολικά συμβούλια, αλλά οι Σύλλογοι ίσως να αγνοούν παντελώς την ύπαρξη του τόσο σημαντικού θεσμού.  Στο ΔΣ του Συλλόγου μας θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα ακόμη εργαλείο ειλικρινούς διαλόγου, ώστε να μάθουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι από πρώτο χέρι τα προβλήματα του σχολείου.  Η τακτική δε, κατά τα προβλεπόμενα, σύγκλιση του Σχολικού Συμβουλίου είναι εξαιρετική αφορμή, ώστε να ενημερώνονται οι μαθητές για τα κανάλια επικοινωνίας μέσα στη σχολική κοινότητα, να εκφράζουν με συντεταγμένο τρόπο και λόγο τα ζητήματα που τους απασχολούν, αλλά και να ευαισθητοποιούνται οι ίδιοι για τα θέματα που αντιμετωπίζουν.

Είναι όμορφο να διεκδικείς καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης και είναι ακόμα ομορφότερο να το κάνεις με τον αποδοτικότερο και πιο ενδεδειγμένο τρόπο.