You are currently viewing I am not a Doll στο σχολείο μας

I am not a Doll στο σχολείο μας

Ξεκινάει σήμερα και θα διαρκέσει ως και την Παρασκευή 9/12 η παρουσίαση στο σχολείο μας του εικαστικού project “I am not a Doll”.

Το project είναι μια διαδραστική εναλλακτική έκθεση/δρώμενο, πρωτοβουλία της κ. Ιωάννας Παρασκευά (Conceptual Fine Art Creator), η οποία χρησιμοποιεί έναν ιδιαίτερο τρόπο, ώστε να παρακινήσει όλους μας και κυρίως τους νέους να υιοθετήσουμε την ιδέα της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των δυο φύλων, της οποίας προυπόθεση για να επιτευχθεί είναι πρωτίστως η εξάλειψη κάθε μορφή διάκρισης, επιβλαβών πρακτικών, βίας και εκμετάλλευσης των γυναικών και των κοριτσιών.

Η σειρά των γλυπτών ονομάζεται «I am not a doll», δηλαδή Δεν είμαι κούκλα, θέλοντας να τονίσει το ότι Δεν είμαι αντικείμενο.  Αναφέρονται οπτικά σε μια παράξενη φιγούρα, που ενώ είναι πάρα πολύ έντονη στα μάτια των μεγαλύτερων σε ηλικία, φαντάζει τρομερά φιλική και εναλλακτική στα μάτια των νέων και των παιδιών.

Μπορεί τα εκθέματα – επειδή είναι γλυπτά – να μην μπορούν να μιλήσουν, μπορούν όμως να μας δείξουν πως νιώθουν. Έτσι, 6 γλυπτά με τα χρωματιστά τους παπουτσάκια, μοναδικά το κάθε ένα (δεν εχουν φτιαχτεί με καλούπια και δεν μπορεί να δημιουργηθεί αλλο ακριβώς το ίδιο), όπως ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, μας λένε ότι δεν είμαι κούκλα, όμως σου δείχνω πως νιώθω και όπως δείχνουν νιώθουν λυπημένα, ένοχα, φοβισμένα, απελπισμένα.

Στα χέρια τους και το σώμα τους κρατάνε κάποια στοιχεία που αποκαλύπτουν τον λόγο των αισθημάτων τους και οι επισκέπτες της έκθεσης καλούνται να τον
ανακαλύψουν. Το στοιχείο της ελπίδας πάνω τους είναι τα χρωματιστά τους παπουτσάκια, τα οποία έχουν – ας πούμε – μια «ιδιαίτερη ικανότητα»:

Μπορούν να μαζέψουν θετική ενέργεια όταν κάποιος μικρός ή μεγάλος τα επιλέξει και τους χαρίσει μια ζωγραφία, ένα μήνυμα, κ.ο.κ. και τα βοηθήσει με λίγα λόγια να επικοινωνήσουν.

Στόχος είναι τα γλυπτά να μαζέψουν τόση θετική ενέργεια από όλους, ώστε κάποια στιγμή να μπορέσουν να γίνουν από λυπημένα, χαρούμενα.

Επιπλέον, τα hashtags #iamnotadoll & #sheisnotadoll αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Διαβάστε περισσότερα για το project στην ιστοσελίδα του,  στο Facebook, στο Instagram, και στο Youtube